Green Qstock

Qstock rokkaa vihreästi!

Qstockin ympäristövaikutukset ovat suurelle tapahtumalle ominaisesti isot. Paljon ihmisiä siirtyy paikasta toiseen niin maan sisällä kuin Oulussa paikallisestikin, mutta myös ulkomailta lennätetään Suomeen esimerkiksi artisteja.

Suuri määrä ihmisiä kuluttamassa ruokaa ja juomaa jättää jälkeensä myös erilaista jätettä, eikä tapahtuman rekvisiitan, opasteiden tai rakentamisen ja purkamisen aiheuttamaa ympäristökuormaa sovi aliarvioida. Qstock houkuttelee juhlimaan kaupungille myös ihmisiä, jotka eivät osallistu itse festivaaleille, ja se näkyy laajasti tapahtuma-aikana koko kaupungissa esimerkiksi jätteen määrässä kaduilla.

Qstock haluaa omalta osaltaan kiinnittää huomiota ympäristöasioihin parhaalla mahdollisella tavalla. Festivaalin vihreys on yhteinen asia, joten tällä sivulla haluamme kannustaa jokaista festivaalivierasta omalla toiminnallaan vaikuttamaan vihreämmän festivaalin toteutumiseen. Kerromme myös niistä asioista, joihin olemme jo kiinnittäneet huomiota.

Roskaaminen

Roskaaminen on suurin näkyvä ongelma festivaalin aikana koko kaupungissa. Qstock haluaa mahdollistaa roskien tehokkaan keräämisen sijoittamalla alueelle riittävästi jäteastioita sinne, missä niitä tarvitaan. Lisäksi lopullisesta siivouksesta huolehtii puhtaanapidon yksikkö, jolla varmistetaan alueen lopullinen alueen luovuttaminen siinä kunnossa, kuin se ennen festareita oli.

Mikäli sinulla on asiaan liittyviä vinkkejä, voit vapaasti antaa palautetta osoitteeseen info(at)qstock.fi. Vie omat roskasi roskiin! Jokaisen festivaalikävijän viihtyvyys paranee, kun jokainen huolehtii oman osuutensa roskaamisen vähentämisestä. 

Vinkki: Kertakäyttöinen sadetakki kuuluu polttojätteeseen!

Kierrätys

Qstockin kulisseissa kiinnitetään erityistä huomiota kierrättämiseen ja festivaalia somistetaan ympäristöä kuormittamatta. Qstockin somistuksessa sekä alueelle rakentuvissa taideinstallaatioissa käytetään miltei yksinomaan kierrätys-, ylijäämä- ja jätemateriaaleja: vuosien varrella somistuksessa on käytetty esimerkiksi cd-levyjä, pilttipurkkeja, kahvipaketin kuoria, korkkeja, kanistereita ja paljon mutua. Tapahtuman jälkeen somisteet varastoidaan huolellisesti seuraavien vuosien tarpeita varten tai kierrätetään asianmukaisesti eteenpäin. Uutta tavaraa hankitaan harkiten. Opasteet ja muuta materiaalit pyritään tekemään vuosiluvuttomiksi, jolloin niitä voidaan käyttää vuodesta toiseen. Myös vesipisteiden avulla kannustetaan festivaalikävijöitä sekä työntekijöutä täyttämään vanhoja pulloja uusien ostamisen sijasta.

Pahvit, pullot, tölkit… kaikki syntyvä jäte toimitetaan kierrätykseen asianmukaisesti. Anniskelualueilla käytämme tölkkejä muovituoppien sijaan niin paljon kuin mahdollista. Tölkit ovat kierrätettäviä, ja sen vuoksi käytössämme on ns. tölkkipantti, jonka maksat ostaessasi juoman. Parasta lienee kuitenkin se, että tölkkipantti maksetaan sinulle takaisin, kun palautat tölkin uuden juoman oston yhteydessä. Uutta juomaa ei toki ole pakko ostaa, mutta palautathan viimeisenkin tölkin tölkkipisteeseen, niin saat panttirahasi takaisin!

Vaate- ja korumallistot vanhoista Qstock-materiaaleista!

Iljana-vaatemerkin kanssa yhteistyössä tehty Iljana x Qstock – Paradise City -vaatemallisto on suunniteltu ja valmistettu Oulussa Qstockin kierrätetyistä mainostekstiileistä, kuten kaiutinkankaista ja t-paidoista festivaalin 15-vuotisen matkan varrelta. Jokainen tuote on siis uniikki pala oululaista festivaalihistoriaa. Yhteistyöprojekti toteuttaa saumattomasti Qstockin arvoja ympäristöstä vastuun ottavana tapahtumana ja konseptuaalisen Iljana-vaatemerkin mottoa ”make love don’t waste!”
Qstock_goes_fashion-3278

Mallistoa myydään  Oulun Non Boutiquessa ja Weecos-verkkokaupassa sekä tietysti itse festivaalilla 28.-29. heinäkuuta bändipaitojen viereisessä Qstock-tuotekojuissa. Tuotteita valmistetaan rajallinen määrä, ja ne ovat myynnissä niin kauan kuin tavaraa riittää. 10 prosenttia kaupoissa myytävien tuotteiden arvonlisäverottomasta hinnasta lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Puhdas Itämeri -hankkeeseen.

Qstock_goes_fashion-3316 Qstock_goes_fashion-3342

Oululaisen koruvalmistaja Venka&Vinka puolestaan on luonut viralliset Qstock Nostalgia -korut. Trooppista teemaa hehkuvissa koruissa eksoottiset linnut ja kukat seikkailevat värikkään rock-henkisissä kaula- ja korvakoruissa. Qstockin 15-vuotisjuhlan kunniaksi korujen materiaalina on käytetty aiempien Qstockien festaripasseja, rannekenauhoja ja mainoskankaita.

Ekologisia design-koruja ja asusteita kierrätysmateriaaleista valmistavan Venka&Vinkan tuotteita voi hankkia verkkokaupasta venkavinka.fi ja Oulun Kauppatorin Ossuuskunta AittaPuttiikista. Myös Qstock Nostalgia -korumalliston myynnistä lahjoitetaan samat osuudet puhtaamman Itämeren hyväksi.

 

Kierrätyspisteet

Tänäkin vuonna Qstock haluaa mahdollistaa tehokkaan kierrättämisen myös asiakkaille, mikä mahdollistetaan kierrätyspisteiden avulla. Löydät kierrätyspisteen heti turvatarkastuksen jälkeen vasemmalta puolelta, pääruokapisteen vierestä sekä Koomalavan lähellä olevien ruokapisteiden vierestä. Kierrätyspisteistä löydät oman astian lähes jokaiselle jätteelle, joten hyödynnä tilaisuus ja tuo ohikulkiessasi omat jätteesi pisteelle niihin kuuluviin astioihin. Kierrätysastioita löytyy biojätteelle, polttojätteelle, pahville, paperille, lasille ja metallille.

Qstockin monet ulkopuoliset toimijat, kuten kojumyyjät sekä ruokapalvelut, ohjeistetaan myös kierrättämään jätteet pisteillä oikein ja ylipäätään huolehtimaan alueen siisteydestä niin, että ympäristöön ja luontoon ei jää jätteitä.

Vinkki: Pullot joutuvat helposti festivaalilla sekajätteen joukkoon. Ne ovat kuitenkin uudelleen käytettävää materiaalia, joten huolehdithan pullot pullonpalautuspisteeseen!

Vinkki: Festivaalialueelta löytyy vesipisteitä ruokamaailmojen läheisyydestä sekä Sirkusteltan vierestä. Voit täyttää juomapulloasi vesipisteestä, aina ei tarvitse ostaa uutta pulloa.

Vinkki: Tiesitkö, että sekajäte on nykyään nimeltään polttokelpoinen jäte? Kyllä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, ettei sekajätteeseen laiteta enää esimerkiksi lasia tai metallia! Huomaa jäteastioiden merkinnät myös Qstockissa!

Bajamaja Fresh

Qstockiin saadaan tänä vuonna tavallisten vessojen lisäksi Lassila & Tikanojan täysin uudenlainen WC-järjestelmä Bajamaja Fresh, joka säästää vettä ja jättää pienemmän hiilijalanjäljen tapahtumalle. Alipaineella toimiva Bajamaja Fresh täyttää alan korkeimmatkin laatustandardit. Suljettu jätteen talteenottojärjestelmä varmistaa, että jokainen WC-yksikkö on miellyttävä käyttää.

Lue lisää Lassila & Tikanojan sivuilta.

Liikkuminen

Qstock sijaitsee käytännössä Oulun keskustassa, joten kulkuyhteydet festivaalille ovat hyvät. Kannustamme käyttämään julkisia kulkuvälineitä ja lihasenergiaa! Oulu on tunnettu hyvistä pyörätieverkostoistaan, joten ruuhkaisessa festivaalin yössä kenties nopein ja helpoin kulkuväline on polkupyörä. Ole varovainen pyöräsi kanssa, äläkä unohda kypärää!

Tänä vuonna festivaaleille kulkemista helpottaa myös OTP Travelin järjestämä Qstock Express bussi, joka kulkee Nallikarista Raatin kautta keskustaan ja takaisin leirintäalueelle. Qstock Express liikennöi festarien aikana perjantaina 28.7 kello 14–02 sekä lauantaina 29.7 kello 11–02 hintaan 2€/suunta. Hinta ei kirpaise ja ympäristökin kiittää.

Lue lisää Qstock Express-sivulta.

Vinkki: Polkupyörille on varattu oma parkkipaikka Linnansaaresta, joka sijaitsee aivan festivaalialueen läheisyydestä. Voit jättää sinne pyörän säilytykseen ilmaiseksi. Pyörien säilyttäminen tapahtuu omalla vastuulla.

Melu

Festivaali, jonka pääasiallisena palveluna on musiikki, aiheuttaa luonnollisesti melusaastetta ympäristöön. Qstock pitää melupäästöt kurissa esiintymislavojen desibelien jatkuvalla tarkkailulla ja lähiympäristön desibelimittauksilla, noudattaen Oulun kaupungin ohjeistusta desibelirajoituksissa.

Vinkki: Korvatulppia voit ostaa Killnoisen pisteestä läheltä infopistettä!

Vihreä toimisto

Qstockin toimistolla vihreys on tapetilla ja asianmukaista kierrätystä ei liene syytä edes korostaa, onhan se jo itsestäänselvyys. Esimerkiksi postiluukusta putoavat sanomalehdet hyötykäytetään biojätteen keräyspusseina. Lisäksi pyöräileviä toimistolaisia suositaan ja autoilevia dissataan.  Myöskin hissin korvaamista lihasenergialla suositellaan! Qstockilaiset ovat erittäin valveutuneita myös lähiruoan suosimisen suhteen. Tiesitkö, että tänäkin vuonna Qstock-jäätelö on täyttä lähiherkkua suoraan ylikiiminkiläiseltä Sortolan Jäätelöltä?

Qstock 28.-29.7.2017 - 15. juhlavuosi​
© 2017 QSTOCK • ALL RIGHTS RESERVED design: NTRNZ Media
WordPress Lightbox